Folieguiden

Folie - vi forklarer typer, bruksområder og krav

Intro

Folie er en populær løsning for både næringsbygg og boligprosjekter. Enten du er ansvarlig for kontoret og dens brukere, en entreprenør eller eiendomsutvikler, tilbyr folie en kostnadseffektiv måte å møte regulatoriske krav og samtidig forbedre byggets ytelse. I denne artikkelen ønsker vi å snakke om de viktigste foliene og hvilke bruksområder de har. Vi snakker også litt om hvordan folie er veldig godt egnet til universell utforming og ulike vurderinger rundt krav og forskrifter.


Vi dekker følgende i denne artikkelen:

  • Hvorfor velge folie

  • Typer folie

  • TEK17/Universell utforming


Hvorfor velge folie?

Folie er mer enn bare et estetisk valg. I nye bygg og kontormiljøer er det krav å indikere hvor vindusflater er, av sikkerhetsmessige årsaker. Det er for å hindre at folk ikke går rett på, eller i verste fall gjennom, vinduer og dører. Det er også ment å hjelpe svaksynte å orientere seg. Du kan lese mer i kapittelet om TEK-17 krav.


Folie har også andre egenskaper, unike egenskaper. Man kan reduserer energikostnaden ved å begrense solvarme, beskytter mot skadelige UV-stråler og sørge for bedre romforståelse. Folie en løsning som både kan oppfylle miljøkrav og som gir rask avkastning på investeringen – uten behov for omfattende ombygging.

Typer folie

Det finnes flere typer folie tilpasset ulike behov. Her er de mest populære:

 

Vår mest populære og tidløse folie er frostet.

Frostet folie

Kjært barn har mange navn; dusted, frostet, haze, osv. Resultatet er det samme, men med variasjoner i utseende, tetthet og bruk. Disse er veldig populære da de brukes til universell utforming, og designelementer som logo og mønster. Nettopp på grunn av de merkevarebyggende elementene og den relativt lave prisen er frostet folie hyppig brukt av bedrifter for effektiv profilering.

Folien har en ugjennomsiktig, frost-lignende finish. Dens hovedfunksjon er å dempe innsyn ved å skape en diffus, matt overflate som sprer lys og hindrer klare detaljer i å være synlige gjennom glasset, samtidig som den slipper gjennom naturlig lys. Folien er elegant, tidløs og finnes overalt i samfunnet.

Frostet folie brukes i miljøer der design er sentralt, men også for å hindre direkte innsyn. Den skjermer pasientjournaler og kafe-hjørner like elegant, og er veldig populært i kontorlandskap – både som innsynsdemping og som en følge av forskriftene i TEK17. Med denne allsidigheten er det ikke rart den er vår mest populære folietype. Under ser du et klassisk eksempel på denne type folie. Du kan se flere eksempler i denne artikkelen.

Eksempel på en enkel, frostet folie som følger kravene til universal utforming i TEK17.


Glassklar folie kan holde nesten hva som helst av tekst og bilder.

Glassklar folie

Denne folien gir beskyttelse og funksjonalitet samtidig som de opprettholder full gjennomsiktighet. Man kan enkelt printe motiv rett på, som illustrasjoner og piktogrammer. Folien er altså helt transparent, noe som gjør den ideell der estetikk og uhindret utsikt er prioritert, samtidig som den gir et usynlig lag med sikkerhet.

Glassklar folie brukes gjerne der det optiske er essensielt, som i butikkvinduer der varer skal vises frem uten forvrengning, for eksempel i smykkebutikker eller bilforhandlere. Et showroom med glassklar folie kan beholde sitt krystallklare utseende, eller du kan få deler av vinduet med grafiske elementer, mens andre deler står blanke. Glassklar folie kan inneholde design fra topp til tå, eller stå blank. Det gir brede rammer for å uttrykke personlighet i bedriften eller skape unike rom.

En blurry folie (både innside og utside) med print utenpå - hvite striper og piktogrammer.

Blurry Folie

Foliens James Bond legger en myk hinne på glasset som gir innsynsdemping. Effekten blir en delvis ugjennomsiktig, matt overflate som vinkler lys og hindrer direkte innsyn, samtidig som naturlig lys slippes gjennom. Folien kan tilpasses med mønstre eller logoer og sprer lys jevnt.

Denne typen folie brukes i mange miljøer, som møterom på kontorer der sensitiv informasjon håndteres - for eksempel i teknologifirmaer eller advokatkontorer, hvor den beskytter sensitivt innhold uten å mørklegge rommet. Andre typiske bruksområder inkluderer helseinstitusjoner for å sikre pasienters privatliv, butikker og kafeer for å gi en elegant skjerming mot gaten, samt skoler og hjem for å balansere åpenhet og diskresjon. For eksempel kan et konferanserom med blurry folie hindre innsyn fra korridorer - som kan være en nødvendighet for mange arbeidsplasser.

Solfilm er både energibesparende og lysdempende.

Reflekterende folie (solfolie)

Med en speilaktig overflate reflekterer denne folien sollys og reduserer varmeinntrengning betydelig. Den er ideell for kontorbygg eller industrilokaler der blending og overoppheting er et problem. Reflekterende folie tillater ofte noe utsikt fra innsiden. Den er motstandsdyktig mot UV-stråler og kan også tilpasses med ulike fargetoner eller grader av refleksjon.

Solfolie brukes der solbeskyttelse er avgjørende, som bygg med store vinduer der varme og blending må kontrolleres. Den er også vanlig i butikkfasader for å hindre innsyn og beskytte varer mot UV-skader, i boliger for å øke komforten og redusere energikostnader, samt i skoler eller offentlige bygg for å skape et kjøligere miljø. For eksempel kan et kontor med solfolie redusere aircondition-bruken om sommeren, mens en butikk får et speilende utseende som skjermer kunder fra gaten, noe som viser solfoliens praktiske fordeler. En klar HMS- og miljøvinner.

 

Farget folie er perfekt til merkevarebygging og soner.

Farget folie

Farget folie kommer i et bredt spekter av farger. Den er ideell for å skape unike designelementer eller markere soner. Farget folie brukes på kontorer for å fremheve merkevarefarger eller i butikker for å tiltrekke oppmerksomhet. Den er også praktisk i skoler eller barnehager for å skape livlige atmosfærer, og i offentlige rom for å skille områder visuelt. Folien kombinerer dekorativ fleksibilitet med funksjonelle fordeler, og tilbyr en enkel måte å forvandle glassoverflater på. Som en helt tett folie så får man en veldig tydelig visuell profil som er perfekt til å holde logoer og merkevarefarger (så lenge man finner riktig match), og gir det samme fargeuttrykket på begge sider.



Du kan bruke interiørfolie på nesten alle flater, og den er perfekt til å fornye rom.


Interiørfolie

Interiørfolie har blitt en populær løsning for å oppgradere både hjem og arbeidsplasser på en enkel og effektiv måte. Folien kan brukes på et mangfold av overflater, som vegger, møbler, dører og kjøkkenfronter, og tilbyr et bredt utvalg av farger, mønstre og teksturer – alt fra naturtro tre- og marmorfinisher til moderne metallic-effekter. Dette gir uendelige muligheter til å tilpasse interiøret etter personlig stil eller aktuelle trender, uten behov for tidkrevende og kostbare renoveringer. Enten du ønsker et minimalistisk uttrykk eller en dristig statement-vegg, kan folie skape et helt nytt utseende på kort tid.

En av de største fordelene med interiørfolie er dens praktiske egenskaper kombinert med estetikk. Folien er slitesterk, enkel å montere og ofte mer budsjettvennlig enn tradisjonelle alternativer som maling eller nye materialer. I tillegg kan farget folie gi et unikt visuelt løft samtidig som den beskytter overflater mot riper, slitasje eller lysskader, avhengig av typen folie du velger. Dette gjør den ideell for både private hjem og kommersielle rom der funksjonalitet og design må gå hånd i hånd. Med interiørfolie får du altså en fleksibel løsning som både fornyer og bevarer, alt i én pakke.

TEK17-krav

I Norge reguleres bygg av Byggteknisk forskrift (TEK17), som setter krav til både energieffektivitet og miljø. Her ser vi litt nærmere på nøyaktig  hva som er påbudt og dermed må følges.
 

Universell utforming i TEK17 (§ 12-1 og § 12-17)

Alle nye bygg må følge forskriftene rundt universell utforming og funksjon. Her er det viktig å merke seg at forskriften er tydelig på to elementer:

·       Det må være kontrastmerker i 90 cm og 150 cm høyde over gulvet
·       Mønster på dør må skille seg fra mønster på nærliggende glassfelt


«Glassfelt i inngangsparti og kommunikasjonsvei der det kan være fare for sammenstøt, skal være kontrastmerket med glassmarkør, som er synlig fra begge sider og i to høyder, med senter 0,9 m og 1,5 m over gulvet. Mønsteret i glassmarkøren i døren skal være forskjellig fra glassmarkøren i nærliggende glassfelt.» (kilde: DIBK https://www.dibk.no/regelverk/byggteknisk-forskrift-tek17/12/i/12-1) 

 

Solskjerming i TEK17 (§ 14-5)

TEK17 krever at bygg prosjekteres for å unngå overoppheting. Hvis det ikke kan dokumenteres at bygget håndterer varme gjennom ventilasjon eller termisk masse, må solutsatte fasader ha tiltak som reduserer solinnstråling. Folie er en preakseptert løsning som senker g-verdien (solenergitransmittansen) til glasset, ofte til under kravet på 0,15 for næringsbygg med store vindusflater.

 

Miljøkrav i TEK17 (§ 9-1 til 9-10)

Kapittel 9 fokuserer på ytre miljø, inkludert bruk av materialer som reduserer miljøbelastning. Folie bidrar ved å kutte energiforbruket og dermed CO2-utslippene fra kjøling. I § 9-7 kreves det også kartlegging av materialer for ombruk. Folie som er et lett, bærekraftig alternativ vil være et veldig godt alternativ til tyngre solskjermingsløsninger som markiser, men også fungerende godt som supplement.
 

Praktisk betydning

For bedrifter betyr dette at folie ikke bare hjelper deg å oppfylle TEK17 uten kostbare ombygginger, men også styrker miljøprofilen din. Dette er spesielt verdifullt i prosjekter som sikter mot sertifiseringer som BREEAM eller Miljøfyrtårn https://www.miljofyrtarn.no/

 






















Neste
Neste

5 gode grunner til å velge kvalitetsgardiner